
Kulki daktylowe, które można dowolnie kreować dodając lub eliminując poszczególne składniki. Bazą są daktyle i te muszą zostać. W pozostałych dodatkach panuje pełna dowolność.
Składniki:
400g daktyli
0,5 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki dowolnych orzechów( u mnie włoskie)
1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
2 łyżki gorzkiego kakao( opcjonalnie)
wiórki kokosowe
Wykonanie

Wykonanie
1. Daktyle moczymy, aż staną się miękkie, chyba, że macie dobry i mocny robot kuchenny, który poradzi sobie z twardszymi daktylami blendowanymi z odrobiną wody. Ja moczyłam około 40minut.
2. Ziarna słonecznika i orzechy prażymy na patelni do uzyskania złotego koloru.
3. Daktyle, słonecznik, orzechy, kakao i siemię lniane miksujemy na gładką masę. Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe.
4. Przed podaniem można schłodzić w lodówce, aby były bardziej zwarte.


Smacznego!
Milady. Jakbys kiedys trafila na daktyle na wage - kupuj!!! Ja na nie mowie swieze, bo sa tak miekkie i rozplywaja sie w ustach. Polecam rowniez jako dodatek do wszelkich salat (te "zwykle" suszone tez), my bez tego nie mozemy ;)
OdpowiedzUsuńA Ty mysl o bajce :P
przepysznie!:D
OdpowiedzUsuńoho....!!! coś dla mnie..:) Jadę za 2 tygodnie do Marrakeszu to sobie przywiozę daktyli..;)
OdpowiedzUsuńO matko! Idealne dla mnie! Mam wszystko w szafce, lece robic! dzieki!!!!!
OdpowiedzUsuńzjadłabym ;D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są. Jakiś czas temu trafiłam na podobny przepis i od tej pory te kuleczki to jedne z moich ulubionych deserów :)
OdpowiedzUsuńZrobione, zjedzone :) Tnz nie wszystkie oczywiscie :) Jak dla mnie bez kako ani rusz, dalam nawet wiecej niz w twoim przepisie, bo inaczej za slodkie :) ale przepis super! Na pewno bedzie goscil u nas czesto :)
OdpowiedzUsuńAle się uwinęłaś! Ciesze się, że smakowały. Mam nadzieję, że dam radę wrzucać więcej takich przepisów.
Usuńrobiłam kiedyś, ale bez daktyli, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńLubię daktyle. Spróbuję zatem przepisu proponowanego przez Ciebie :)
OdpowiedzUsuńojejku jak one pieknie wygladaja, az sobie wyobrazam jak smakuja!
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają i tak muszą smakować ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, mnie tylko zastanawia, jak to się wszystko trzyma w kulce, kiedy w przepisie są tylko suche składniki, bez żadnego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńDaktyle sa bardzo klejace i to one trzymają wszystko razem.
UsuńZrobiłam je kiedyś na Święta. Nikomu nie podpasowały. Ale tym lepiej dla mnie, mogłam zjeść wszystkie. :D
OdpowiedzUsuńOoo, kupuję ten przepis! Przyda się na sylwestra :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł!
OdpowiedzUsuńkolorowetesknotki zmieniły adres na:
OdpowiedzUsuńhttp://ustasinki.blogspot.com/
pozwalam sobie Ci go przekazać, ponieważ obserwujesz/obserwowałaś mój blog.
adres ten należy zaktualizować na liście blogów czytanych.
pozdrawiam
stasinka
Uwielbiam takie słodycze!!! Wyglądają te kuleczki na bardzo pyszne!!!
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu kochana
Świetny przepis, nie wiem czy nie widziałam podobnych ostatnio w TV w programie 'Ugotowani' ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, składniki bardzo przyjemne, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł! Podoba mi się, wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Yumi!
OdpowiedzUsuńWow, jaka pozytywna zmiana bloga, jest jakby przejrzyściej:)
OdpowiedzUsuńPrzepis, na pewno wypróbuję
Pozdrawiam
wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńOjejku, co za pyszności! Kocham daktyle i zdrowe słodycze, więc wniosek jest prosty: niebawem muszę pokusić się o zrobienie takich kuleczek :)
OdpowiedzUsuńNic, nigdy nie robiłam z daktli. Pora to zmienić! :)
OdpowiedzUsuńJakoś daktyle do mnie nie przemawiały nigdy - za słodkie i za miękkie. W takiej postaci może się skusze :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Tylko ja muszę ostrożnie z łakociami...
OdpowiedzUsuńIle (mniej więcej) kulek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńPyszności!!! A przepis rewelacja.
OdpowiedzUsuńSuper sama próbowałam tego przepisu wielki plus dla autora/ki tego wpisu :)
OdpowiedzUsuńJa robię podobne... Szklanke luskanego słonecznika miksuję na drobno, dodaje kakao oraz ciut cynamonu mieszam , łyżkę miodu lub syropu klonowego. Wymieszać dokładnie i formować kulki mokrą dłonią , można obtoczyć w sezamie czy innych ziarnach.
Usuń